
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE
24 lutego 2020TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z drogich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE
Nie właśnie świetnie smakują, ale oraz mają dobroczynny wpływ na swoje zdrowie. Niektóre z pomocy jakie stosuje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety efekty te mogą być zarówno szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to wyjątkowe źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek otrzymuje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za odpowiednie działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i ułatwia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).
Truskawki obecne w 90% woda, wśród której owoce zawierają dużo błonnika, cukrów i białka. Są dużo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we krwi
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Część ta wynika z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we natur.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który ma działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa zarówno na rozwój wartości antyoksydantów we krwi, tym jednym wzmacnia układ odpornościowy. Czynniki te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału także drugich chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie i instytucję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają nasz układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno wykorzystywany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), i trudnej dawki witaminy C, ułatwia przyswajanie tego tematu. Dlatego zaleca się wegetarianom a osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno wtedy żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i pokazywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest niezmiernie ważne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może być złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do stworzenia reakcji alergicznych i sprawiać bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, przekonuje się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą zawierać uczulenia.
Niektórzy mogą mieć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wysuwa się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na konkretną ich budowa w skutkach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie oddaje się ich życia osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo tanie także dużo modne w bliskim kraju, sezon stosuje się pod koniec maja i ciągnie przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo użyć w kuchni na duże klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa